Wat is de juiste barbecue voor mij?

De ene barbecue is de andere niet. Terwijl één barbecue werkt op gas of elektriciteit, brandt een andere op houtskool of pellets. Maar welk model past het beste bij jou? De ketelvormige houtskoolbarbecue ken je vast, het is namelijk de populairste barbecue dankzij zijn optimale en flexibele barbecue-ervaring. Deze kogelbarbecue werd in 1952 uitgevonden door Weber. De barbecue met onderstel is dan weer gemakkelijk omdat je ze vrij kan verplaatsen. Keramische houtskoolbarbecues zoals die van Kamado Joe of The Bastard zie je steeds vaker omdat ze de warmte in de barbecue gelijkmatiger verdelen dan stalen modellen. Ook razend populair is de gasbarbecue die opvalt door de vuil- en rookvrije kookwijze. Bovendien houdt het constant hoge temperaturen aan over de hele barbecue. De pelletgrills van bijvoorbeeld Traeger zijn het modernste model, ze bereiken net als de gasgrill hoge temperaturen en doseren daarbij de brandstof automatisch. De lichte en flexibele elektrische grill kan overal met gemak gebruikt worden, zolang je een stopcontact en eventueel wat water hebt. Vooral de tafelgrill is gemakkelijk om mee te nemen om bij elke gelegenheid te barbecueën. Ga je vaak op reis? Dan zal een camping barbecue zoals die van Campingaz je vast bevallen.

Welke technieken zijn er?

Je hebt ongetwijfeld al gegrild op een houtskoolbarbecue, waar je het voedsel direct op de warmtebron plaatst. Wist je ook dat er bij het barbecueën verschillende technieken bestaan? Zo heb je direct grillen waar je je kolen eerst 10 à 20 minuten goed laat opwarmen vooraleer je je gerechten op de rooster legt. Daarna leg je gerechten met een korte gaartijd, zoals biefstuf of visfilet, direct op de rooster om ze dicht te schroeien. Zo behoud je de sappen en smaken van het vlees. Om indirect te grillen moet je het voedsel niet volledig blootstellen aan de hitte, waardoor het langer duurt om te garen. Je krijgt hierdoor zacht gegaarde gerechten. Je kan zo dus een hele kip een uur indirect verwarmen, of een kipfilet op zo’n kwartier direct bakken. Naast grillen kan je ook smoken, waarbij je het voedsel langdurig op een laag vuurtje bakt. Hierdoor krijg je enorm sappig en zacht vlees. Het krijgt ook nog eens een heerlijk rokerig aroma die je met grillen niet bereikt. Roken wordt vaak verward met smoken, maar het is eerder bedoeld om vlees en vis te conserveren en niet om ze te bereiden. Je kan koud roken, wat tijdsintensief is, of warm roken, waarmee je tijd bespaart.

Hoe kan ik het best barbecueën?

Door een speciaal rookhout of soortgelijke barbecueaccessoires te gebruiken, kan je jouw geweldige creaties een heerlijk aroma geven. Je kan ook een verschillende grillroosters, gevogeltehouders of groenten- en grillkorven gebruiken die je nog betere resultaten geeft. Met pannen of dutch ovens kan je nog gemakkelijker een wijd aantal unieke kooktechnieken gebruiken op de barbecue. Door een braadspit te gebruiken kan je je vlees gelijkmatiger grillen en met een barbecuethermometer ben je altijd zeker dat je vlees goed tot in de kern gebakken is. Welke techniek je ook gebruikt, je kan de smaak van jouw gerechten steeds naar een hoger niveau tillen dankzij de vele verschillende kruidenrubs of marinades die je toevoegt met een marinadespuit of een speciale grillkwast. Uiteraard zijn er ook heel wat barbecuesauzen om je gerecht af te werken. Dankzij de accessoires om je lekker gegrilde eten te bereiden en te serveren wordt jouw grillervaring aangenamer dan ooit. Heb je toch nog inspiratie nodig? Dan bestaan er verschillende kookboeken die je de beste barbecuetips meegeven. De barbecue-ervaring wordt alleen ook authentieker met een stoere lederen barbecueschort en handschoenen. Vergeet ook niet je barbecue te onderhouden om hem zo lang mogelijk in topconditie te houden.