Smartphones - de onmisbare metgezellen van vandaag

Krachtige smartphones en mobiele telefoons zijn de dag van vandaag onmisbaar geworden en behoren tot de belangrijkste metgezellen voor een groot aantal mensen in hun privé- en beroepsleven. Ze komen in alle maten en soorten dus is het belangrijk de juiste telefoon te vinden. Bij ALTERNATE.be vind je telefoons van het instapniveau, toestellen uit het middensegment en high-end smartphones van verschillende fabrikanten. Wij bieden toestellen aan met zowel Android als iOS besturingssysteem, dual-SIM of 5G, telefoons voor outdoor, seniorentelefoons en natuurlijk de bijbehorende accessoires. Hieronder vallen verschillende telefoonhoesjes, beschermfolies, houders, opladers, oplaadstations, powerbanks en nog veel meer.

 

Inhoud is belangrijk

Een doorslaggevende factor bij de keuze van een nieuwe smartphone is vaak het geïnstalleerde besturingssysteem. Het grootste marktaandeel is in handen van Apple's iOS en Google's Android. Het grote voordeel bij Android is dat het bij verschillende fabrikanten gebruikt wordt en er dus een enorme keuze aan smartphones is. Het iOS-besturingssysteem vind je op alle mobiele telefoons van Apple, iPhones dus. Hier komen hardware en software van één bedrijf, zodat beide optimaal samenwerken. Het OS wordt als bijzonder veilig beschouwd, en de toestellen zelf worden gedurende een lange periode van nieuwe updates voorzien.
Een ander belangrijk element in een smartphone is de processor, vooral als je je gsm meerdere uren per dag gebruikt voor diverse taken. Het geheel moet over voldoende vermogen beschikken, zodat meerdere applicaties gemakkelijk kunnen geopend worden, inhoud zoals games of video's soepel kan worden afgespeeld en de hele mobiele telefoon zonder vertragingen kan worden bediend. Er moet ook voldoende werkgeheugen beschikbaar zijn. Naast de processor bepaalt ook het RAM-geheugen de hoge of lage prestaties bij dagelijks gebruik. Ook het interne geheugen speelt een rol. Heb je veel ruimte nodig voor het opslaan van foto's, video's, documenten en andere bestanden? Dan kies je best voor een smartphone met minimum 32 GB geheugen, of eentje waarvan je het geheugen kan uitbreiden met een microSD kaart.

 

Display

Een belangrijk aankoopcriterium is vooral het beeldscherm en de beeldresolutie van de smartphone. Wat heb je immers aan de snelste mobiele telefoon als het beeld niet scherp genoeg is, de teksten te onleesbaar, de kleuren te flets of de helderheid te laag? Ook de grootte van het scherm speelt een belangrijke rol, omdat ook hier de eisen verschillen. Hoe scherp het beeld op het scherm van de mobiele telefoon uiteindelijk is, hangt af van de pixeldichtheid of de gebruikte pixels en dus van de totale resolutie van het toestel. Dit kan gaan van Full HD tot QHD+ en zelfs al 4K.
Niet alleen de grootte/diagonaal en resolutie van het scherm zijn echter van belang, maar ook de schermtechnologie, die momenteel LCD en OLED omvat. Liquid Crystal Display bevat achtergrondverlichting en zal dus minder goed diepe zwarte kleuren weergeven. LCD-smartphones met IPS-technologie (In-Plane Switching), een subtype van de vloeibare-kristaltechnologie beloven een hoge kleurnauwkeurigheid en kijkhoekstabiliteit, maar ook behoorlijke contrastwaarden en zuivere witwaarden. OLED heeft geen achtergrondverlichting nodig aangezien elke pixel afzonderlijk wordt verlicht en dus een lichtbron vormt. De belangrijkste voordelen zijn een dunner ontwerp, zichtbaar betere zwartniveaus, hogere contrasten en een optimale beelddiepte, sterkere kleuren, een altijd-aan-scherm en een lager stroomverbruik in vergelijking met vloeibaar kristal.

 

Vergeet de camera niet

De prestaties van zowel de frontcamera als de hoofdcamera en de bijbehorende kwaliteit van de foto’s zijn voor veel gebruikers een uiterst belangrijk selectiecriterium bij het aankopen van een nieuwe smartphone. Of het nu is om vakantiefoto's te maken of een selfie - goede camera's zijn van cruciaal belang de dag van vandaag. Dit is meestal duidelijk te zien aan de camerasystemen op de achterkant en het aantal lenzen - ook al zeggen meer of minder daarvan, net als het aantal megapixels, niet alles over de kwaliteit van de foto's. De toestellen van vandaag komen echter niet alleen op de markt met één of twee camera’s, maar soms ook met verschillende cameraopstellingen, waaronder een groothoek- of ultra-groothoekcamera, een macrolens, een telelens en nog veel meer. Dus als je veel belang hecht aan kwaliteitsopnamen, kijk dan eerst naar het aantal megapixels. Hoe hoger het getal, hoe beter en gedetailleerder de foto's uiteindelijk moeten zijn. Een ander belangrijk criterium met betrekking tot de camera is de beeldstabilisator, die je beschermt tegen onscherpe opnamen. Moderne smartphones worden ook gekenmerkt door A.I.-camera's met kunstmatige intelligentie als een nuttig hulpmiddel dat automatisch het beste naar boven brengt. Natuurlijk is de resolutie ook belangrijk voor de kwaliteit van de gemaakte foto's en video's. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de kwaliteit en gedetailleerdheid van de opname, maar ook de grootte van het bestand, zodat voldoende geheugen beschikbaar moet zijn. Bovendien zorgt een behoorlijke zoom, bij voorkeur een optische zoom, waarmee afzonderlijke objecten soms enorm kunnen worden vergroot, voor extra plezier bij het maken van foto's.