Zakelijke laptops

Wat is een zakelijke laptop?

De zakelijke laptop is speciaal gericht op mensen die hun laptop gebruiken voor hun werk. Ben jij bijvoorbeeld zzp’er, accountmanager, handelaar of iemand met een kantoorbaan? In dat geval zal je zeker baat hebben bij een zakelijke laptop. Zo zijn een aantal voordelen: een lichter gewicht, een extra stevige behuizing, een langere accuduur en uiteraard Windows 10 Pro als besturingssysteem. De laptops zijn hierdoor vaak draagbaarder, betrouwbaarder en ook veiliger als het aankomt op de bescherming van jouw data. De meest voorkomende merken en series voor zakelijke laptops zijn: Dell XPS, HP ProBook, HP Elitebook en Lenovo ThinkPad.

Ontdek alle zakelijke laptops

Waar let je op bij aankoop van een zakelijke laptop?

Net als gaming laptops zijn zakelijke laptops beschikbaar in verschillende maten en prestatieklassen. De keuze voor een model hangt dus af van het type gebruiker dat je bent en het soort werk dat je doet. Zo zal een grafisch ontwerper veel grafische rekenkracht en daarbij een groter model nodig hebben, terwijl een persoon die informatie verwerkt en presentaties geeft voldoende heeft aan een kleiner model en een degelijke processor met SSD.

Lichtgewicht/ultradun

Waar gaming laptops vaak behoorlijk dik en groot zijn, zijn zakelijke laptops een stuk lichter. Dit komt omdat zakelijke gebruikers veelal een minder sterke processor en grafische kaart nodig hebben, waardoor er minder warmte af te voeren is en de laptop dunner gemaakt kan worden. Het veel ronddragen van je laptop voor je werk wordt daardoor een stuk gemakkelijker.

Formaat beeldscherm

Hoe groter je scherm, hoe zwaarder en minder mobiel je laptop logischerwijs is. Hecht je dus de meeste waarde aan mobiliteit, dan kan je het beste kiezen voor een kleiner model. Aan de andere kant is er meer ruimte beschikbaar in een groter formaat laptop; een 12 of 13 inch model zal dan in de regel ook niet zo snel zijn als bijvoorbeeld een 17 inch model. Veel mensen ervaren 15 inch als een fijn formaat dat voldoende draagbaar is én goede prestaties levert, waardoor wij deze ook veelal aanraden.

Lange accuduur

Of je nou een werknemer of ondernemer bent, het laatste wat je wil is een laptop die onderweg uitvalt door een lege accu. Je moet immers altijd productief en bereikbaar kunnen blijven. Niet elke zakelijke laptop kan even lang mee als de andere zonder op te laden, maar een belangrijk basiskenmerk ten opzichte van andere soorten laptops is wel een betere accuduur.

Hoge bouwkwaliteit

Dat zakelijke laptops meestal wat lichter en dunner zijn, wil nog niet zeggen dat dat ten koste gaat van de bouwkwaliteit. Integendeel, ze beschikken meestal over stevige aluminium behuizingen die de hardware goed beschermen. Laat je je toestel per ongeluk vallen of stoten, dan kan het dat meestal wel verdragen. Daarbij hebben zakelijke laptops vaak een morsbestendig toetsenbord, waardoor je niet direct kortsluiting krijgt bij contact met water of andere dranken.

Groot aantal aansluitingen

Flexibiliteit op het gebied van aansluitingen en poorten kan ontzettend handig zijn voor je werk. Ga je langs bij andere bedrijven voor presentaties of loopt je cliënt nog een beetje achter met de technologie? Met een zakelijke laptop heb je veel aansluitingen en poorten tot je beschikking, zodat je efficiënt met verschillende soorten randapparatuur kunt verbinden. VGA voor oude monitoren en beamers is daarbij een belangrijke. Sommige zakelijke laptops kunnen daarnaast verbonden worden aan een dockingstation voor nog meer aansluitmogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat de laptop en het dockingstation compatibel moeten zijn.

Windows 10 Pro

Veel systemen worden geleverd met Windows 10 Home, maar zakelijke notebooks worden geleverd met Windows 10 Pro. Home is in de meeste gevallen prima voor privégebruik, Pro biedt extra functionaliteit die niet te missen is op je werk.

Hoogwaardige beveiliging met BitLocker
Met BitLocker worden al je bestanden versleuteld, zodat onbevoegden er geen inzicht in kunnen krijgen.

Besturing op afstand
Windows 10 Pro geeft je de mogelijkheid om een andere computer te besturen, het zogenaamde ‘remote desktop’. Zo kun je vanaf je laptop bijvoorbeeld toegang krijgen tot de computer op het kantoor, zodat je je werkzaamheden daarbuiten voort kunt zetten.

Aan een domein koppelen
Verbind je laptop met een zakelijk domein. Zo krijg je toegang tot de randapparatuur van het domein en kan de beheerder het systeemonderhoud regelen.

Opslag en geheugen uitbreiden

Bij een standaard laptop kan het uitbreiden van de opslag en het geheugen nogal eens lastig zijn. Bij zakelijke laptops zijn deze onderdelen vaak gemakkelijker te vervangen.

Accessoires voor zakelijke laptops