Wegens drukte kan de levertermijn van je bestelling oplopen. We hanteren tijdelijk ook aangepaste contactmethodes, waarbij de responstijd kan oplopen.
x

Welke boor voor welke klus?

Accuboor/schroeftol

Voor schroef- en licht boorwerk. Bij grotere schroef diameters is het aan te raden te boren. Naast dat het beter is voor het materiaal zorgt dit er namelijk voor dat er minder belasting op de motor komt en je deze langer kan gebruiken. Niet gebruiken om in steen te boren aangezien er geen slagkracht aanwezig is en de motor overbelast kan raken door de wrijvingsweerstand van het gesteente.

Bekijk alle accuboren/schroeftollen

Slagschroevendraaier

Werkt met een constante slagbeweging in de draairichting waardoor een hoger koppel (Nm) behaald wordt dan bij een gewone accuboor of schroeftol. Boort makkelijker in hardere en dikkere materialen en is ideaal voor het direct indraaien van schroeven. Tevens minder grote kans op vastslaan van het boortje in het materiaal. Door het hoge koppel ook zeer geschikt om vastzittende bouten en schroeven uit te draaien. Net als een accuboor, niet gebruiken bij gesteenten.

LET OP: Deze machines zijn enkel compatibel met bits en boren met een 6-kant aansluiting.

Bekijk alle Slagschroevendraaiers

Klopboor

Voor het iets zwaardere werk. Naast de draaiende beweging trilt de boorkop recht op het materiaal waardoor er een soort beitelfunctie ontstaat. Kan gebruikt worden voor hout, metaal en zachte gesteenten. Kan gebruikt worden in beton, maar dit zorgt wel voor een grote belasting op de motor. Heeft dezelfde boorkop als een accuboor.

Bekijk alle klopboormachines

Boorhamer

Gemaakt voor het boren in beton. Beschikt over een aanzienlijk hogere slagkracht dan een klopboor. Beter niet gebruiken in hout of metaal vanwege het hoge vermogen waardoor er weinig controle is voor het fijnere werk. Beschikt naast de boorhamerstand vaak ook over een beitelstand waardoor de machine ook gebruikt kan worden voor hakwerk. Enkel compatibel met boren en beitels met een SDS aansluiting.

Bekijk alle boorhamers

Een tip bij accumachines

Doorgaans wordt het voltage van de machine en het ampèrage van de accu weergegeven. Er is echter nog een derde waarde, namelijk Wh (Watt per uur). Deze waarde kan je zelf makkelijk berekenen door het voltage te vermenigvuldigen met het ampèrage. Hoe hoger de Wh waarde, hoe langer je op 1 acculading kan werken.

Voorbeeld:
Boor 1: 18 Volt met een 1,5 Ah accu.
18 x 1,5 = 27 Watt per uur.

Boor 2: 14,4 Volt met een 3,0 Ah accu.
14,4 x 3 = 43,2 Watt per uur.

Deze vergelijking illustreert dat een 18 Volt-machine niet altijd een langere werkduur heeft dan een 14,4 Volt-machine. De combinatie van Volt en Ampère bepaalt de werkduur. Het is wel zo dat hoe hoger het voltage is, hoe krachtiger de machine is.

Soorten accu’s

Ni-CD (nikkel cadmium)

Staat bekend om het zogenaamde geheugeneffect. Deze accu dient helemaal leeg getrokken te worden alvorens hij opnieuw opgeladen wordt. Wanneer de accu opgeladen wordt als er nog stroom in de cellen opgeslagen is, zal hij dit nieuwe laadmoment gaan zien als 0 punt, waardoor de bruikbare lading lager wordt.

accu in nieuw staatUitleg bij accu geheugen: de eerste afbeelding is de accu in nieuwstaat, het bereik is 100%. Wanneer de accu nu ontladen wordt tot 20% en vervolgens weer opgeladen wordt, (dus voordat deze helemaal leeg is,) zal de accu de 20% gaan zien als het nieuwe 0 punt. Het effectieve bereik is nu dus nog maar 80%.

Ni-MH (nikkelmetaalhydride)

Deze accu's zijn minder gevoelig voor dit geheugeneffect (let op: het is nog steeds aanwezig) en kunnen daarnaast een hogere hoeveelheid energie opslaan waardoor de accu’s langduriger mee gaan op één lading. Een fijne bijkomstigheid is dat deze accu’s geen zware metalen bevatten en dus milieuvriendelijker zijn.

Li-Ion (Lithium Ion)

Deze accu’s leveren dezelfde vorm van energie als Ni-MH accu’s, maar wegen zo’n 25% tot 30% minder waardoor de machines een stuk lichter kunnen worden. Daarnaast kan een Li-Ion accu verreweg de meeste energie opslaan, waardoor ze compacter kunnen blijven om tot hetzelfde resultaat te komen als bij een Ni-MH accu. Het grootste voordeel van deze accu’s is het ontbreken van het geheugen effect, de accu’s hebben een zeer lage zelfontlading en kunnen daarnaast op elk gewenst moment bijgeladen worden zonder dat de accuduur hierdoor beïnvloed wordt.

WAARSCHUWING: zorg dat deze accu’s altijd met de juiste lader opgeladen worden, wanneer dit met een verkeerde lader gedaan wordt, kan er door de chemische samenstelling een steekvlam ontstaan met een zeer hoge temperatuur.

Bekijk alle accu's

Gebruikte termen en hun betekenissen

Voor accumachines
  • Ah: Ampère/uur, bepaalt hoe lang je de accu kan gebruiken.
  • V: Volt, bepaalt de kracht van de machine.
Voor 230V machines (op netspanning)
  • Watt: Bepaalt de kracht van de machine.
Voor boor-/schroefmachine
  • Nm: Newtonmeter geeft de maximale koppel (draaikracht) aan.
  • Maximale diameter: Geeft aan hoe breed het boortje maximaal mag zijn en voor welk materiaal dit geldt.
Voor klopboor/boorhamer
  • Slagkracht: Bepaalt hoe hard de machine op het materiaal hamert/klopt.
  • Slagen p/m: Bepaalt hoe vaak het slagmechanisme slaat binnen 1 minuut.
  • Rotaties rpm: Bepaalt hoe snel de boorkop draait.
  • Maximale diameter: Geeft aan hoe breed het boortje maximaal mag zijn en voor welk materiaal dit geldt.

Alle prijzen worden getoond in euro (€), inclusief 21% BTW en Recupel-bijdrage; exclusief verzendkosten.


Laatst bekeken (0)
https://click.alternate.de